Login:
Heslo: ?
(zapomenuté heslo) ?
CK Loudatour
O NÁS PRůVODCI PůJČÍME PARTNEŘI NOVINKY PDF KATALOGY VOLNÁ MÍSTA GALERIE FILMY REPORTÁŽE
CK LOUDATOUR
Smlouva | Certifikát | GDPR osobní údaje | Povinné informace | Jak objednat |

Cykloturistika víkendy

Cykloturistika

Turistika

Trekové trasy

Vyber zájezd jinak ...

Duben 2024
Po-tStLtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
(Zpět na seznam reportáží)

08.11.21 Petr Mikota

Kde končí Morava?


V září 2021 jsme se vypravili na cyklozájezd na jihozápadní Moravu. Bylo to vyvoláno mj. problémy s cestováním do zahraničí během koronavirové epidemie. Je to území, kde se stýká Česko se Slovenskem. Hranice probíhá po hřebeni Bílých Karpat, ale v „hlubokém“ moravském vnitrozemí se nachází několik měst, která mají v názvu „Uherský“. Je to Uherské Hradiště, Uherský Brod, Uherský Ostroh. Kde se tam to "Uhersko" vzalo?

Počátkem 10. století vyvrátili Maďaři Velkomoravskou říši. Tito kočovníci dávali přednost rovinatým krajům a usídlili se zejména v Podunají. Poté, co přijali křesťanství a zařadili se mezi usedlé evropské národy, byly ustáleny i hranice jejich říše. Centrum Velkomoravské říše v Mikulčicích bylo zničeno a území na východ od řeky Morava připadlo rodícímu se uherskému státu. Severní hranici tvořila říčka Olšava. Právě na ní leží i Uherský Brod, u jejího ústí Uherské Hradiště a o něco jižněji Uherský Ostroh.

Toto území bylo nazýváno Luckou provincií. Jednalo se nárazníkové pásmo, na které si činili nároky i okolní vládci - Poláci, Rakušané a zejména Češi. Moravané zpočátku ještě nějakou dobu vystupovali jako samostatný národ, ale poměrně rychle se stali součástí přemyslovského státu. V době knížecí zaměstnávaly domácí politiku půtky mezi členy rozvětveného přemyslovského rodu. Teprve s růstem moci v 13. století, nyní už jako králové, přistoupili Přemyslovci k „revizi hranic“. Celé výše zmíněné území připojil k Moravě definitivně až Přemysl Otakar II. po vítězné bitvě u Kressenbrunnu roku 1260. Jeho ambice směřovaly i na jih směrem k Dunaji. Založil už dokonce téměř u Dunaje město Marchegg, které se mělo stát oporou přemyslovské moci v celém regionu. Zde se ale střetnul se zájmy rakouských vévodů a po prohrané bitvě na Moravském poli (1278) by s těmito plány konec. Hranice vůči Rakousům se ustálila na Dyji, s Uherskem na Sudoměřickém potoce. Od té doby se už hranice nezměnila, a trojmezím všech zainteresovaných zemí se stal soutok Moravy s Dyjí.

Zbytek území na levém břehu řeky Morava, ohraničené na východě hřebenem Malých Karpat, na severu tokem Sudoměřického potoka a na jihu Děvínem a Bratislavou, tvoří kraj zvaný Záhoří. Při pohledu z Uher je totiž za horami.

Během cykloputování jsme projeli bývalou hranici, navštívili bývalá pohraniční města - tehdy hradiště či hrady – Uherské Hradiště, Uherský Ostroh, Veselí nad Moravou, Strážnici a Hodonín. Na krátké návštěvě za hranicí jsme poznali i pevnosti v Záhoří – Holíč a Skalici.

A tak díky koronavirovým omezením jsme si konečně udělali jasno, kde vlastně končí Morava…


Prostor bývalé Lucké provincie.


Výřez z dřevorytu Hradiště Jana Villenbergra z r. 1593. V pozadí vidíme hrad Buchlov a vpravo velehrdský klášter.


Vlevo bývalý pohraniční hrad, dnes zámek v Uherském Ostrohu. Vpravo zámek ve Veselí na Moravě, dříve vodní tvrz.


Zámek ve Strážnici na pravém břehu řeky uchovává ve svém zdivu gotický hrad. Na protějším břehu bylo později postaveno opevnění města, z něhož se zachovaly dvě stejné brány.


Původně vodní hrad v Holíči byl přestavěn na zámek a doplněn moderním bastionovým opevněním.


Dávno před tím, než ve Skalici bylo založeno středověké město, stál zde hrad s dřevěnými stavbami a na předhradí románská rotunda.

 Přidej komentář k tomuto článku: 
Autor
opiš čísla z obrázku
Text (max 400 znaků)

... a nebo přes tvůj facebook profil:


Kde nás najdete? Mikulášské náměstí 10, 326 00 Plzeň - E-mail: CK@Loudatour.cz
tel: +420 377 226 068 nebo +420 377 221 966 nebo 739 046 606; mobil +420 603 879 725

webhosting: hostitel: FORPSI TOPlist ověřeno: Valid HTML 4.01 Transitional
design: Jan Nágr programming: Čestmír Kašpar
© 1999-2017 CK Loudatour s.r.o